Viniculture – Art Of Growing Wine Grapes
https://www.winepros.org/viniculture/
මිදි යනු වඩාත් බහුකාර්ය පලතුරු වලින් එකකි - ඒවා ඕනෑම දෙයක් සමඟ ගැලපිමට තබා ගන්න, මුද්දරප්පලම් සෑදීමට සකස් කරන්න, මිදි තෙල් සදහා භාවිතා කරන්න, මිදි ජෑම් හෝ මිදි යුෂ සාදන්න, නැතහොත් වඩා හොඳ වයින් සෑදීමට පැසවීම.
කෙසේ වෙතත්, ඒවා සාර්ථකව වර්ධනය කිරීමේ ක්රියාවලියට වසර ගණනාවක් ගත වන වැඩ ගොඩක් ඇතුළත් වේ. මකුණන් සහ රෝගවලින් පලතුරු ආරක්ෂා කර හොඳ අස්වැන්නක් ලබා ගැනීම සඳහා ඒවා කප්පාදු කිරීම දක්වා සෑම දෙයක්ම නියමිත වේලාවට කළ යුතුය.
වසර ගණනාවක් පුරා, vintners මිදි වල කාලානුරූපී රසයන් අවබෝධ කර ගැනීමටත්, ඒවා වයින් වලට මාරු කිරීමටත් වෙහෙස මහන්සි වී වැඩ කර ඇත. ඔබටත්, ඔබේ ප්රියතම වියළි රතු පාට වයින් බවට පත් කරන්නේ කුමක්දැයි දැන ගැනීමට අවශ්ය නම්, දිගටම කියවන්න.
Viniculture යනු කුමක්ද?
Viniculture යනු උද්භිත විද්යාවෙන තවත් ශාඛාවකි. මිදි වගා කිරීම, විශේෂයෙන් වයින් සෑදීම සඳහා මිදි වගා කිරීම පිළිබඳ අධ්යයනය එයට ඇතුළත් ය.
මිදි සදහා පුළුල් පරාසයක භාවිත ඇත, ඒ සියල්ලටම විවිධ ලක්ෂණ තිබිය යුතුය. වයින් සෑදීම සඳහා එක් එක් පියවරේදී ගණනය කළ ක්රම සමඟ වගා කිරීමට සහ වගා කිරීමට විශේෂිත ප්රභේදයක මිදි අවශ්ය වන බැවින්, ඒවාට අනන්ය අධ්යයන ක්ෂේත්රයක් අවශ්ය වේ.
Viniculture තුල ඇතුළත් වන්නේ කුමක්ද?
Viniculture වලට පස, දේශගුණය අධ්යයනය කිරීම සහ අස්වනු නෙලීම සඳහා සුදුසු කාලය තීරණය කිරීම ඇතුළත් වේ. එහි මූලික අරමුණ වන්නේ එහි චක්රය පුරාවට වඩා යුෂ සහිත පලතුරු පොකුරු ලබා දෙන උසස් තත්ත්වයේ වයින් මිදි නිෂ්පාදනය කිරීමයි. viticulturist යනු හොඳ තත්ත්වයේ මිදි අස්වැන්නක් ලබා ගැනීම සඳහා ඔවුන්ගේ දැනුම අධ්යයනය කර භාවිතා කරන වයින් වගාවේදියෙකි.
"Viticulture" සහ "Viniculture" අතර වෙනස කුමක්ද?
මිදි නිෂ්පාදනය ගැන කතා කරන විට, මිනිසුන් බොහෝ විට භාවිතා කරන විවිධ එකිනෙකට පැටලිය හැකි යෙදුම් තිබේ. Viticulture සහ viniculture යනු එවැනි යෙදුම් දෙකකි.
Viticulture යනු සියලු අරමුණු සඳහා මිදි වගා කිරීමේ ක්රියාවලියයි.
වයින් සෑදීම සඳහා මිදි වගා කිරීම ගැන කතා කරන විට Viniculture පමණක් භාවිතා වේ.
වයින් සදහා මිදි වගා කිරීම අපහසුද?
එය රඳා පවතී.
මිදි වගා කිරීම සාපේක්ෂව පහසුය; කෙසේ වෙතත්, මිදි වයින් සෑදීම සඳහා භාවිතා කරන්නේ නම්, එය වෙනස් කතාවකි.
වයින් මිදි ඉතා සියුම් පලතුරු වේ - ඒවා උණුසුම් දේශගුණයක් තුළ ඉතා පහසුවෙන් වියළන අතර තෙත් හෝ සීතල උෂ්ණත්වයන් යටතේ වැඩි කාලයක් රදා නොපවති. මිදි වැල් හොඳින් වර්ධනය වීමට පසෙහි හොඳ ජලාපවහනයක් තිබිය යුතුය. ඔබට මිදි වැලක් වගා කළ හැකි නමුත් එය සමහර විට ඵල නොදරන්නට හෝ පරිභෝජනයට හෝ වයින් සෑදීමට සූදානම් නැති අඩක් වැඩුණු පලතුරු නිපදවිය හැක.
වයින් සඳහා මිදි වගා කිරීමට කොපමණ කාලයක් ගතවේද?
ඔබ මිදි වැල සිටවූ පසු, පළමු පලතුරු සැදිමට වසර තුනක් පමන ගත වේ. එසෙම අස්වැන්න නෙලීමේ සිට වයින් බෝතල් කිරීම දක්වා ක්රියාවලිය සලකා බලන විට, ඒවා සිටුවීමට සුදුසු ඉඩම සොයා ගැනීමට ද කාලයක් ගතවේ.
සරත් සමයෙදි මිදි
වත්තක් |
මිදි ගෙඩියක ආයු කාලය කොපමනද?
මිදි වල ආයු කාලය තීරණය වන්නේ පරිණත චක්රය, මිදි පවතින අවධිය සහ එහි විවිධත්වය වැනි සාධක කිහිපයක් මගිනි. වයින් සෑදීම සඳහා අස්වනු නෙළන ලද මිදි ඉතා ඉක්මනින් පැසවීම ක්රියාවලිය හරහා ගමන් කළ යුතු අතර, සමාන්ය මිදිවල ආයු කාලය සති කිහිපයකි. සමස්තයක් වශයෙන්, මිදි ඉතා ඉක්මනින් දිරාපත් වන අතර නැවුම් ලෙස ආහාරයට ගැනීම වඩාත් සුදුසුය.
මිදි වැල් වලට වසර 50 සිට 100 දක්වා මිදි නිපදවිය හැකි නමුත් කාලයත් සමඟ ඒවායේ ගුණාත්මකභාවය හා ප්රමාණය අඩු වේ. එමනිසා, බොහෝ vintners දශක දෙකකට වරක් පමණ නව වැල් සිටවිම සිදු කරයි.
වයින් මිදි වඩාත් හොඳින් වැඩෙන්නේ කොහේද?
වයින් මිදි සඳහා උණුසුම් උෂ්ණත්වයක් අවශ්ය වේ. එය අංශක 30 ත් 50 ත් අතර වේ, දකුණු හා උතුරු අර්ධගෝලයේ අක්ෂාංශ මිදි වර්ධනය සඳහා පරිපූර්ණ ගිම්හාන දේශගුණයක් නිර්මාණය කරයි. මීට අමතරව, වැසි සහිත ශීත කාලගුණය අධික ශීතල වීම වළක්වයි, මන්ද අධික ශීතල පලතුරු නරක් කරයි.
ලෝකයේ හොඳම වයින් මිදි නිපදවන කොටස් මොනවාද?
ලෝකයේ ප්රදේශ කිහිපයක් පමණක් සුදුසු දේශගුණයක් සහ නිවැරදි ආකාරයේ ජලප්රවාහය වන පසක් ලබා දෙයි. සමහර වයින් වර්ග අනෙක් ඒවාට වඩා මිල අධික වන්නේ එබැවිනි. සමහර ප්රභේද ඉතා හොඳින් වර්ධනය වන රටවල් සහ කලාප කිහිපයක් මෙන්න.
ඉතාලිය: Piedmont, Lombardy, Valle d'Aosta, ආදිය.
ප්රංශය: Bordeaux, Burgundy, Languedoc, Champagne, etc.
එක්සත් ජනපදය: California, Oregon, Colorado, etc.
ස්පාඤ්ඤය: La Rioja, Ribera del Duero, Andalusia, Catalonia, Galicia, ආදිය.
මිදි සඳහා පස සකස් කරන්නේ කෙසේද?
මිදි ගොවිපලවල පස සකස් කිරීම පියවර ගණනාවක් හරහා ගමන් කරයි.
පළමුව, පසෙහි තත්වය තක්සේරු කරන අතර එමඟින් පසෙහි අපේක්ෂිත pH අගය සහ ලෝම වයනය (loamy texture ) ලබා ගැනීම සඳහා අවශ්ය ගැලපීම් සිදු කළ හැකිය.
හොඳම වයින් මිදි වගා කිරීම සඳහා කදිම පාංශු pH අගය 5.5 සහ 7 අතර වේ.
පසෙහි යම් අඩුපාඩු තිබේ නම්, වැල් සිටුවීමට පෙර ඒවා සකස් කළ යුතුය. පාංශු ගැටළු කිහිපයක් සහ ඒවාට විසඳුම් පහත දැක්වේ.
pH අගය අඩු කිරීමට සල්ෆර් භාවිතා කරයි.
ඩොලමිටික් හුණුගල් pH අගය ඉහළ නැංවීම සඳහා භාවිතා කරයි.
පසෙහි අඩු මැග්නීසියම් මට්ටමක් ඇති විට එප්සම් ලවණ එකතු කරයි.
පසෙහි පොටෑසියම් මට්ටම අඩු වු විට එය ඉහළ නැංවිමට පොටෑසියම් සල්ෆේට් යොදා ගනි.
පොස්පරස් මට්ටම අඩු වන විට අස්ථි ආහාර, සුපර් පොස්පේට් හෝ ත්රිත්ව පොස්පේට් භාවිතා වේ.
මිදි සඳහා හොඳම පොහොර කුමක්ද?
මිදිවලට නයිට්රජන් විශාල ප්රමාණයක් අවශ්ය වන බැවින් නයිට්රජන් බහුල පොහොර වඩාත් සුදුසුය. පොහොර ලෙස භාවිතා කළ හැකි නයිට්රජන් අන්තර්ගතය සහිත අමුද්රවය කිහිපයක් පහත වේ:
Rabbit manure
Cow manure
Steer manure
Poultry manure
Urea
Ammonium nitrate
Ammonium sulfate
මිදි වැල් සදහා පොහොර යෙදිම කොතරම් වැදගත්ද?
මිදි වල ගැඹුරට වැලලුනු මුල් ඇත, එබැවින් පොහොර යෙදීම හරියටම අවශ්ය නොවේ. වර්ධනයේ දෙවන වසර තුළ එක් වරක් පොහොර යෙදීම වඩාත් සුදුසුය. පසෙහි pH අගය සමතුලිත කිරීමට, පෝෂ්ය පදාර්ථ එකතු කිරීමට හෝ ශාක රෝග වලින් ආරක්ෂා කිරීමට පොහොර එකතු කළ හැක.
පොහොර යොදන්නේ කෙසේද සහ කුමන ප්රමාණයකින්ද?
10-10-10 පොහොර වලින් ¼ ක් පමණක් ශාකය වටා අඩි 4 ක් පමණ දුරින් යොදනු ලැබේ. සමහර විට ශාකයක් දුර්වල විට, අතිරේක පොහොර රාත්තලක් පමන යොදනු ලැබේ, පෙර පරිදිම, නමුත් අඩි 8 ක් පමණ දුරින්ය. පොහොර යෙදීමට හොඳම කාලය වන්නේ මල් පොහොට්ටු මතුවීමට පටන් ගත් කාලයයි.
10-10-10 පොහොර යනු සාර්ව පෝෂක තුනක සමාන කොටස් අඩංගු සර්ව කාර්ය පොහොර වර්ගයකි: නයිට්රජන් (N), පොස්පරස් (P) සහ පොටෑසියම් (K). පොහොර ලේබලයේ අංක 10-10-10 දක්වා ඇත්තේ පොහොරවල ඇති මේ එක් එක් පෝෂකවල බර අනුව ප්රතිශතයයි.
මිදි වලට බලපාන පොදු පළිබෝධකයන් මොනවාද?
මිදි වැල සමනලුන්, සිකඩාවන්, සලබයන්, කුරුමිණියන් වැනි විවිධ කෘමීන්ගෙන් බලපෑමට ලක් වේ. පහත දැක්වෙන්නේ වඩාත් හානිකර සහ සුලභ ඒවාය.
Phylloxera vastatrix
මෙම පළිබෝධය වැලක මුල්වලට බලපෑ පසු, ශාක පත්ර කුරු වී යයි. ශාකය ආසාදනය වූ පසු සුවයක් නොමැත; වැල් සුරැකීමට ඇති එකම මාර්ගය බද්ධ කිරීමේ ක්රියවලියකි.
European Grapevine Moth ( යුරෝපීය මිදි සලබයා )
මෙම සලබයා වැල් මත බිත්තර දමයි, අවසානයේදී ශාකයේ කොළ සහ පලතුරු අනුභව කිරීමට මග පාදයි. එකම පූර්වාරක්ෂාව වන්නේ ෆෙරමෝන භාවිතා කිරීමයි, එබැවින් ගැහැණු සලබයන් ඈත්ව සිටින අතර පිරිමි සලබයන් උගුලට හසු වේ.
Grape Berry Moth ( මිදි බෙරි සලබයා )
මෙම සලබයන් අඩු කිරීම සඳහා කෘමිනාශක වඩාත් ප්රොයජනවත් වේ. ආසාදනය වූ පසු, ශාක වටා දැලක් ඇති වන අතර පලතුරු ද මැලවී යයි.
Grape Berry දළබුවා |
Japanese Beetle
මෙම කුරුමිණියන් වඩාත් ක්රියාකාරී වන්නේ උණුසුම්, අව්ව සහිත ස්ථානවල වන අතර එමඟින් මිදි වැල් ඔවුන්ට පරිපූර්ණ සංග්රහයක් බවට පත් කරයි. ඒවා පහසුවෙන් හඳුනා ගත හැකි අතර සාමාන්යයෙන් මිදි වතු නිරීක්ෂණය කිරිම් වලදි ඒවා වළක්වා ගැනීම සඳහා කෘමිනාශක භාවිතා කරයි.
මිදි වැලට බලපාන රෝග මොනවාද?
මිදි වැලට බලපාන රෝග සමහරක් වන්නේ downy mildew, dead arm, esca, powdery mildew, grey mold, black rot සහ fan leaf වෛරසයයි.
බද්ධ කිරීම යනු කුමක්ද?
බද්ධ කිරීම යනු කෘතිම ශාකමය ප්රචාරණ ක්රියාවලියයි. එය විවිධ මිදි වල පටක වෙනත් ශාකයක මුල් කඳේ කැපීමකට සම්බන්ධ කිරිම වේ. සාමාන්යයෙන්, rootstock යනු phylloxera vastatrix වැනි පළිබෝධකයන්ට ගොදුරු නොවන ප්රතිරෝධී ප්රභේදයකි.
මිදි සිටුවන්නේ කුමන මාස වලද?
දෙසැම්බර් සිට මාර්තු දක්වා.
මිදි ශීත ඍතුවේ හෝ වසන්තයේ මුල සිටුවනු ලැබේ. මිදි සහ කොළ ඉවත් කර හෝ වැටී ඇති විට මෙය සිදු වේ. Vintners ඔවුන් විවේක කාලය තුළ සිටුවනු ලබන අතර, එම කාලය අවසන් වන විට මල් හට ගත හැකිය. සෘතුමය චක්රය මග හැරුණහොත් බොහෝ විට වැල් ගෙඩි හට නොගන්නා බැවින් කාලය ඉතා වැදගත් වේ.
වයින් කර්මාන්තයේ දී, මිදි වගා කිරීමේ සිට වයින් පැසවීම සහ පැරණි කිරිම, අවසාන නිෂ්පාදනය බෝතල් කිරීම සහ අලෙවි කිරීම දක්වා වයින් නිෂ්පාදනයේ සියලුම අංශ සඳහා vintners වගකිව යුතුය. මෙහෙයුමේ ප්රමාණය අනුව, vintner කෙනෙකුට මෙම සියලු කාර්යයන් තමන් විසින්ම කළ හැකිය, නැතහොත් නිෂ්පාදනයේ විවිධ අංශ සඳහා සහාය වීමට සේවක කණ්ඩායමක් යෙදවිය හැකිය.
මිදි වලට දිනකට කොපමණ ජලය අවශ්යද?
වැවෙන වැල්වලට අවශ්ය ජල ප්රමාණය සම්පූර්ණයෙන්ම වැඩුණු වැලකට අවශ්ය ප්රමාණයට වඩා බොහෝ වැඩිය. නිර්දේශිත ප්රමාණය වැඩෙන සමයේදී සතියකට ජලය අඟල් 12 කි. මෙය 'veraison' ආරම්භ වූ පසු අඩු කළ යුතු අතර ඉන් පසුව අවශ්ය වන්නේ ප්රමාණයෙන් අඩක් පමණි.
වයින් මිදි වල සමාන්ය ප්රභේදයට වඩා වැඩි රසයක් තිබිය යුතු බැවින් ජලය අඩු කිරීම ඉතා වැදගත් වේ.
කලාපයට සතියකට අඟල් 1 ක වර්ෂාපතනයක් ලැබෙන්නේ නම්, වැල් වලට වතුර දැමීම අවශ්ය නොවේ. මකුණන් ආසාදනය වීම වළක්වා ගැනීම සඳහා උදේ පාන්දරින්ම ජලය දැමීම වඩාත් සුදුසුය
මිදි වැල නඩත්තු කරන්නේ කෙසේද?
මිදි වැවීම දිගු ක්රියාවලියකි. ප්රධාන අවශ්යතා තුන නම් thinning ( සිහින් වීම ), suckering ( උරාබීම) සහ defoliation ( කොළ ඉවත් ) කිරීම ය.
suckering
සමහර විට මිදි වැලක් නොමේරූ හෝ අසාමාන්ය රිකිලි නිපදවයි. මෙම ශාක සම්පූර්ණයෙන්ම වර්ධනය වීමට ඉඩ නොදේ, එබැවින් ඒවා ඉවත් කළ යුතුය.
පසුකාලීන අවස්ථා වලදී මෙය සිදු කිරීමෙන් මිදි වැලට අධික ලෙස හානි සිදු විය හැකි බැවින්, රිකිලි මතු වූ විට suckering සිදු කෙරේ. රිකිලි වල වර්ධනයට අනුව, ඉවත් කරන ලද අංකුර සංඛ්යාව ප්රමනවත් ලෙස සමතුලිත විය යුතුය. එය අතින් සිදුවන ක්රියාවලියක් වන බැවින් සම්පූර්ණ ක්රියාවලියට කාලය හා ශ්රමය වැය වේ
defoliation
වියන් කළමනාකරණය හෝ දළු දැමීම ලෙසද හඳුන්වනු ලබන අතර, අස්වැන්න නෙළීමට මාසයකට හෝ දෙකකට පෙර කොළ ඉවත් කිරීම සිදු කෙරේ. මෙහි අරමුණ වන්නේ මිදි වලට හිරු එළිය සහ වාතනය ලබා දීම නිසා ඒවා ඉදිරි සති කිහිපය තුළ ඒකාකාරව ඉදවීමටයි.
thinning
thinning යනු ශාකයක ඉතිරි පලතුරු සම්පූර්ණයෙන්ම වර්ධනය වීම සහතික කිරීම සඳහා ඇතැම් පොකුරු හෝ පලතුරු ඉවත් කිරීමයි. සිහින් වීමකින් තොරව, ශාකය බොහෝ පලතුරු නිපදවිය හැකි නමුත් කිසිවක් සම්පූර්ණ ගෙඩි බවට වර්ධනය නොවේ.
ශීත කාලයෙදි මිදි වත්තක් |
මිදි වැල් වලට ශීත ඍතුවේ පැවතිය හැකිද?
ශීත ඍතුවේ උෂ්ණත්වයට ඔරොත්තු දිය හැක්කේ මිදි වර්ග කිහිපයක් පමණි. එක්සත් ජනපදයේ වගා කරන මිදි සීතලට ඔරොත්තු දෙන අතර යුරෝපීය මිදි උණුසුම් කාලගුණයට වැඩි කැමැත්තක් දක්වයි. මිය ගිය බවක් පෙනෙන්නට තිබුණත්, වසන්තය පැමිණි පසු මිදි වැල රිකිලි දලුලන අතර සාමාන්ය පරිදි පල දරයි
එක් පැළයකින් මිදි ගෙඩි කීයක් නිපදවිය හැකිද?
නිසි ලෙස නඩත්තු කරන ලද එක් මිදි වැලක් වසර 40 සිට 50 දක්වා පැවතිය හැකි අතර එක් ශාකයකින් වසරකට මිදි රාත්තල් 20 ක් පමණ නිපදවිය හැකිය. එනම්, එහි මුළු ජීවිත කාලය තුළම, නිරෝගී මිදි වැලකට මිදි රාත්තල් 800 සිට 1000 දක්වා නිෂ්පාදනය කිරීමට හැකි වනු ඇත.
මිදි ස්වයං-පරාගණය ( Self-Pollinating ) කරනවාද?
ඔව්.
බොහෝ වයින් මිදි වර්ග හර්මෆ්රොඩයිට් ( hermaphrodites ) වේ. එනම්, ඔවුන් පිරිමි සහ ගැහැණු ප්රජනක කොටස් දෙකම දරයි.
මිදි වගා කිරීමට කොපමණ ඉඩක් අවශ්යද?
මිදි වල නිරෝගී වර්ධනයක් සඳහා අඩි 6 ත් 8 ත් අතර ඉඩක් අවශ්ය වේ. පරතරය තැබීමෙන් වැල් සිරස් අතට වර්ධනය වනවා පමණක් නොව ඒවාට ප්රමාණවත් හිරු එළියක් ද ලැබේ. මිදි කාලෝචිත ලෙස ඉදවීමට හිරු එළිය වැදගත් වේ.පසෙහි ජලය සහ පෝෂ්ය පදාර්ථ පරතරයට බලපාන අනෙකුත් සාධක වේ. ශාකයට ඒවා ප්රමාණවත් නොවන්නේ නම්, මිදි වැල අසමාන ඵල දරයි.
පැරණි මිදි ගෙඩි ඇඹරුම් යන්ත්රයක් |
මිදි කප්පාදු කරන්නේ කුමන මාසයේද?
කප්පාදු කිරීම යනු ශාකය සමාන කොළ සහ පලතුරු සමඟ වැඩීම සහතික කිරීම සඳහා වැල් කැපීමේ ක්රියාවලියයි. එය ශීත ඍතුවේ දී සිදු කරනු ලබන්නේ ශාකයේ සියලුම කොළ අතහැර දමා වැල් පමණක් ඉතිරි වන විටය. සමහර නැවුම් අතු කප්පාදු කිරීමෙන් පසුව පවා ඉතිරි වන අතර එමඟින් ශාකය නියමිත වේලාවට වර්ධනය විය හැක. මෙය සිදු නොකළ හොත්, මිදි වැල නැවත එහි සම්පූර්ණ දිගට වැඩීමට අවශ්ය වනු ඇත, සහ පළතුරු පෙනෙන කාලය වන විට, එම කන්නයේ ප්රමාද විම වැඩි විය හැක.
Veraison යනු කුමක්ද?
ගිම්හානයේ අගභාගයේදී, කොළ සහ අමු මිදි රතු, දම් සහ රන්වන් පැහැයට හැරේ. අස්වැන්න නෙළීමේ අවසාන අදියර ඉක්මනින් පැමිණෙන බව ඔබ දන්නේ එවිටය. මෙය ‘Veraison ‘ලෙසද හැඳින්වේ.
අස්වැන්න කාලය පලතුරු පරිණත කාලය මත රඳා පවතී, නමුත් එය සාමාන්යයෙන් සැප්තැම්බර් පමණ සිදු වේ. 'veraison' ආරම්භ වූ පසු, අතින් හෝ යන්ත්ර මගින් මිදි නෙලීමට සූදානම් වන තෙක් මාසයක් හෝ දෙකක් ගත වේ. එවිට ඔවුන් වයින් සෑදීමේ ක්රියාවලිය වෙත මාරු කිරීමට සූදානම් වේ.
නිගමනය
ඉතා තාක්ෂණික වුවද, මිදි වැලක් වගා කිරීම පහසු කාර්යයකි. වයින් ගවේෂණය කිරීමට කැමති කෙනෙකුට, මෙය ලෝකයේ හොඳම රැකියාව විය හැකිය. කාලෝචිත ලෙස කොළ ඉවත් කිරීමෙන් උසස් තත්ත්වයේ යුශ සහිත රතු මිදි නිපදවිය හැකි ආකාරය ඔබ දුටු පසු, ඔබත් වශී වනු ඇත.
අස්වැන්න නෙලීමෙන් පසු ක්රියාවලිය අවසන් නොවේ. මිදි ඔවුන්ගේ උච්ච තත්වයට පත් වූ පසු, ඊළඟ ප්රධාන කාර්යය ආරම්භ වේ. මෙය මිදිවල රස, වර්ණ සහ සුවඳ ග්රහණය කර ගැනීමයි, බොහෝ විට වසර ගණනාවක වෙහෙස මහන්සි වී වැඩ කිරීමේ ප්රතිඵලයකි. රසඥයින් විසින් රස විඳීමට වයින් සූදානම් වීමට තවත් දින සහ මාස කිහිපයක් ගතවනු ඇත. නමුත් අවසානයේ එය වටිනවා - මිදි වැලක් පළතුරු සිට රසවත් රතු හෝ සුදු වයින් වීදුරුවක් බවට පරිවර්තනය දැකීම.
Comments